Andrahandsuthyrning
Vill du hyra ut din lägenhet i andra hand? Först och främst behöver du ansöka om tillstånd och ha beaktansvärda skäl för uthyrning. Det kan t.ex. vara studier eller tillfälligt arbete på en annan ort, en längre utlandsvistelse eller att inleda ett provsamboende med ny partner i en annan bostad. Provsambo kan du göra under max 1 år.
Viktigt att känna till:
- För att få lov att hyra ut i andrahand krävs samtycke från hyresvärden eller tillstånd från Hyresnämnden. Andrahandsuthyrning utan tillstånd utgör grund för uppsägning och detsamma gäller om tillståndet grundats på oriktiga uppgifter i ansökan.
- Det är inte tillåtet att ta ut en högre hyra av andrahandshyresgästen än den du själv betalar. Är lägenheten möblerad får max 15% påslag göras och andra tillägg för exempelvis bredband ska vara till självkostnad.
- Förstahandshyresgästen (du) ansvarar gentemot hyresvärden (Familjebostäder) för hyran och alla andra förpliktelser enligt hyresavtalet. Även om du inte bor i lägenheten är du alltså fortsatt ansvarig för den och det gäller såväl för hyror som skötsel. Förstahandshyresgästen (du) bedömer om andrahandshyresgästen är lämplig, Familjebostäder tar inte kreditupplysning på andrahandshyresgästen.
- Om du efter andrahandsuthyrningen inte ska återvända till lägenheten måste lägenheten sägas upp enligt avtalet, tre månader före önskat avflyttningsdatum.
- Andrahandshyresgästen får aldrig överta lägenheten även om du inte längre skulle behöva den.
Mer information om andrahandsuthyrning finns på Hyresnämndens hemsida.
Ansökningsblanketter hittar du här:
Andrahandsuthyrning (pdf)
Fyll i blanketten (original) och skicka den med brev till:
Familjebostäder i Göteborg AB
Box 5151
402 26 Göteborg.
När vi fått en komplett ansökan får du oftast besked inom tre veckor, men tiden kan variera vid arbetstoppar. Om andrahandsuthyrningen inte kan godkännas och du vill säga upp lägenheten gäller uppsägningstiden precis som vanligt – tänk därför på att sända in din ansökan i god tid.
Frågor och svar
För att få tillstånd att hyra ut i andrahand behöver du visa att det finns beaktansvärda skäl i Hyreslagens mening, dvs orsaker som gör att du under viss tid inte kan bo i din lägenhet. Vanliga godkända skäl är tillfällig anställning eller studier på en ort utanför pendlingsavtstånd eller att inleda provsammanboende med en ny partner i en annan bostad.
Du behöver ha en tilltänkt hyresgäst innan du kan ansöka. Skriv ut ansökningsblanketten som fylls i av dig och din andrahandshyresgäst. Skicka med intyg/handling som styrker skälen för uthyrning som antagningsbesked från skola, intyg om provsamboende, anställningsavtal, resehandling vid långresa. Vid vistelse utomlands behövs fullmakt till en person som vi kan kontakta i ditt ställe med rätt att företräda dig under uthyrningstiden. Fullmaktshavaren kan inte vara den som ska hyra lägenheten i andra hand.
Tillstånd lämnas för max 1 år i taget och du får söka på nytt för eventuell förlängning. Den övre gränsen brukar ligga kring 2-3 års uthyrning beroende på dina skäl. Vid provsammanboende gäller max 1 års uthyrning.
Minimigräns för att ansöka om andrahandsuthyrning är minst 3 månaders uthyrning.
Fyll i en ny ansökningsblankett och sänd med intyg samt fullmakt vid utlandsvistelse på samma sätt som vid första ansökan.
Det kan verka lockande att tjäna extra på sin lägenhet men det är inte tillåtet att hyra ut hyresrätter i vinstsyfte eller som hotellboende och Familjebostäder godkänner aldrig den typen av andrahandsuthyrning. Om du ändå hyr ut och själv inte samtidigt vistas i lägenheten räknas det som olovlig andrahandsuthyrning och du riskerar uppsägning utan föregående varning. Sedan 1 okober 2019 har lagstiftningen skärpts och det är numera dessutom straffbart att hyra ut utan hyresvärdens tillstånd och till för hög hyra.
Du kan bara ta ut samma hyra som du betalar till Familjebostäder, det är inte tillåtet att hyra ut i vinstsyfte. Om lägenheten är möblerad går det att göra ett påslag med max 15% och om t ex kostnad för bredband ingår kan det läggas till.
Om du hyr ut en del av lägenheten till en inneboende samtidigt som du själv bor kvar får inte heller en högre rumshyra än den du själv proportionellt betalar tas ut.
Du som är förstahandshyresgäst är fortsatt ansvarig för lägenheten och behöver se till att hyran betalas i tid.
Du är fortsatt ansvarig för lägenheten även vid andrahandsuthyrning och fungerar som hyresvärd för din hyresgäst. Uppstår problem med att grannar störs eller att lägenheten missköts behöver du se till att hyresgästen vidtar rättelse. Vill det sig riktigt illa riskerar du både uppsägning av hyresavtalet och att stå för kostnader för skador i lägenheten.
Om du inte ska flytta tillbaka efter andrahandsuthyrningen ska lägenheten sägas upp och hyrs sedan ut i köordning enligt vår uthyrningspolicy. En andrahandshyresgäst kan aldrig ta över lägenheten.