Konceptboende
Familjebostäder har tagit fram konceptboenden för studenter och seniorer, detta för att underlätta för de här grupperna att hitta en lämplig bostad. Dessutom bygger vi Trygghetsboenden för sökande som passerat 70 och Gemenskapsboende för alla åldersgrupper som lockas av att bo kollektivt.
Student
Du som studerar på Högskola, Universitet och har studiemedel från CSN har möjlighet att söka en studentlägenhet. Studentlägenheten söker du via Boplats.
Den som hyr en studentlägenhet av Familjebostäder kan lugnt bo kvar i bostaden efter studietiden; våra studentlägenheter hyrs nämligen ut med ordinarie kontrakt.
Korttidskontrakt
Inför ombyggnad eller stambyte i en fastighet hyr vi ibland ut lägenheter med korttidsavtal. Det innebär att du bor en kortare tid i lägenheten och flyttar ut när ombyggnaden startar eller om lägenheten ska användas för evakuering. Hur lång tid avtalet minst gäller står i annonsen. Du får ingen ersättningslägenhet men behåller din kötid på Boplats och kan fortsätta att söka andra lägenheter.
Lägenheterna hyrs ut i befintligt skick där inga underhållsåtgärder ingår och avtalet ger inte möjlighet till byte, omflyttning eller uthyrning i andra hand. Uppsägningstiden för korttidsavtal är oftast 14 dagar räknat till närmaste månadsskifte. Korttidsavtal passar dig som behöver ett tillfälligt boende och kan flytta snabbt. Korttidskontrakt söks via Boplats.
Seniorboende
Boendets betydelse minskar inte med åren, snarare tvärtom. Framkomligheten där man bor blir ofta viktig, liksom att man enkelt kan ta sig till butiker, post, bank och apotek. Många uppskattar grönska och växtlighet i omgivningen och vill känna tryggheten i riktigt bra port- och lägenhetslås.
Familjebostäder erbjuder ett boende för dig med utflugna barn som passerat 55 år. I vårt erbjudande har vi vägt samman de viktigaste önskemålen från dig och andra som kan vara intresserade.
Våra seniorlägenheter finns på Önnereds Byväg i Önnered och i Eriksbo. De kan vara utrustade på olika sätt med egenskaper som gör livet enklare för dig. Några exempel är: borttagna trösklar, bredare dörrar, handräcken i dusch och badkar, säkerhetsdörr, förhöjd toalettstol och givetvis hiss i uppgången.
Nuvarande hyresgäster håller utkik på Sök ledigt/Omflyttning där vi publicerar lediga seniorlägenheter uppmärkta med 55+ symbol. Övriga seniorlägenheter publiceras på Boplats.
Trygghetsboende
Ett trygghetsboende riktar sig till hyresgäster över 70 år. Fastigheten har hiss och uppfyller vissa krav för ökad tillgänglighet och trygghet, t ex dörrautomatik, sittplats i entré, spisvakt, stödhandtag. Det ingår även en gemensamhetslokal i som på vissa tider bemannas av en trygghetsvärd, anställd av stadsdelsförvaltningen. Trygghetsvärden arbetar hälsofrämjande genom att skapa trygghet, dialog och gemenskap i trygghetsboendet. Det kan handla om att vara en social kontakt eller lots för enskilda hyresgäster och en samordnare av gemensamma aktiviteter. Trygghetsboendets sociala verksamhet bygger till stor del på vad hyresgästerna själva är intresserade av.
Familjebostäder erbjuder trygghetsboende i Kortedala på Kalendervägen 44, 52 och 54 med totalt 110 lägenheter. Lägenheterna är på två eller tre rum och samtliga har inglasad balkong. Flexlinjen stannar strax intill fastigheten.
På Bankogatan 3-13 i Högsbo och på Bankogatan 12-38 finns sammanlagt ca 150 lägenheter och på Virvelvindsgatan 16 på Hisingen finns 40 lägenheter. Ytterligare trygghetsboenden planeras i Gärdsås, Tynnered och Eriksbo.
Lediga trygghetsbostäder kan sökas av hyresgäster på Sök ledigt /Omflyttning och övriga sökande ansöker på Boplats.
Gemenskapsboende
Det bästa med ett kollektivboende och att bo tillsammans med andra är att man kombinerar det privata med gemenskap. I ett kollektivboende tar man tillsammans med sina grannar ansvar för huset och de gemensamma aktiviteterna. På köpet får man en aktiv tillvaro med social trygghet och ett stort inflytande.
Hyresgästen har sin egen lägenhet med eget kök, men har även tillgång till ett gemensamt kök och matsal. I de gemensamma ytorna finns plats att umgås och arbeta med de sysslor som man kommit överens om att göra tillsammans. Exempelvis ingår det i Boihops koncept att de boende deltar i ett matlag och att man äter gemensamma måltider under vardagarna. Dessutom kommer det finns möjlighet att ta emot gäster och ordna fester, trots att man själv kanske bor på en liten yta. Hur mycket gemenskap och samvaro man vill ha väljer man själv och det varierar både mellan individer och från en tid till en annan.